De Houtstek

De Houtstek

vrijdag 6 september 2013

Bramentaart

De afgelopen week heb ik al heel wat bramen geoogst. We zijn niet zo van de jam, maar mijn bramentaart vindt ook Ed erg lekker! Ik gebruik biologische ingrediënten, en liefst weinig suiker. Hier volgt mijn recept:

Bramentaart 
150 gram tarwemeel
150 gram speltmeel (volkoren)
½ theelepel stevia + 2 eetlepels fijne rietsuiker (of 75 gram suiker)
beetje zout
100 gram roomboter + 100 gram kokosolie (of 200 gram roomboter)

750 gram bramen
2 eetlepels rietsuiker
Springvorm van 24 cm
 Meng in een kom het meel (tarwe en spelt) met de suiker, stevia en zout.

Houd een klein deel apart om een kruimeldeegje te maken.
Houd ook van de boter ±  50 gram apart (koel bewaren)

Kneed de boter, kokosolie en het ei door het meel.
Bekleed de ingevette en met meel bestrooide vorm hiermee.

Meng de bramen met de twee eetlepels suiker en doe ze in de vorm.

Kneed van het resterende meel en de boter snel een kruimeldeegje.
Strooi dit over de bramen.

Bak de taart in een klein uurtje bij ± 180° in de oven.
Heerlijk met vers geklopte slagroom!

Een lekker en snel alternatief is 'bramencrumble'. Hiervoor vet je een ovenschaal in met boter, daarin strooi je bramen, en daaroverheen gaat een laagje kruimeldeeg. Een 20 á 30 minuten in de oven, iets laten afkoelen en serveren met (room)ijs en/of slagroom.

Geen opmerkingen: