De Houtstek

De Houtstek

zondag 26 oktober 2014

Houttuynia cordata

In onze tuin groeide een plant die de perken inmiddels verre te buiten ging, Houttuynia cordata. Een mooie plant met witte bloemen, maar o, wat groeide hij hard.

Hij was zo aan het woekeren dat er niets anders overbleef dan hem met wortel en al uit te spitten. Weken zijn we daar mee bezig geweest en gisteren was eindelijk het laatste stukje (hoopten we) uit de grond. Drie containers vol wortels. Wat een werk!
Gisteravond bedacht ik ineens, als een plant zo enorm vitaal is, heeft hij misschien wel bijzondere eigenschappen. Hoewel ik nooit iets in die richting gehoord of gelezen had m.b.t. deze plant - in een kruidenboek en een cursus kruidengeneeskunde, waar ik mee bezig ben, kwam hij niet voor - ging ik op zoek op internet. En ja hoor, na een tijdje zoeken vond ik informatie. De plant komt van oorsprong uit Oost-Azië en is in China en Japan bekend om zijn geneeskrachtige kwaliteiten. Hij heeft een sterk ontgiftende en antibacteriële werking, versterkt het immuunsysteem en wordt in de natuurlijke geneeswijze ingezet in de strijd tegen de ziekte van Lyme. (zie hier)
Gelukkig had ik de wortels nog! Helemaal achter in de tuin heb ik een stukje grond vrijgemaakt en daar een deel van de wortels weer geplant. De rest kieperen we ernaast, en nu maar hopen dat de plant weer flink gaat groeien! Ed en ik hebben allebei al verschillende keren te maken gehad met een besmetting door een tekenbeet, de plant kan ons in de toekomst misschien nog wel eens heel goed van pas komen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Zeker bewaren, ik wil toch wel wat van de Hout.
Gr Jan Wilde een Tuin.